fbpx

STE VEDELI, DA IMAMO TUDI SLOVENCI SVOJE BENETKE?

Dolenjske Benetke so zagotovo neodkrit raj na zemlji.

Kaly-Kolonic

By Kaly KOLONIČ

Slovenci smo lahko resnično ponosni na svoje lepote. Tako mala država, pa tako zelo lepa, raznolika, z lepotami, ki bi nam jih z lahkoto zavidala marsikatera svetovna država. 

Ste vedeli, da imamo Slovenci tudi celo svoje Benetke. Neokrnjen in skrit biser lepote, ki leži v najmanjšem kotičku Slovenije. 

Dolenjske-Benetke-slika-clanek

Dolenjske Benetke so skriti zaklad, ki ga ne sme zamuditi človeško oko. V objemu narave, tam kjer se nižinski Krakovski pragozd počasi vzpenja v hribovite, zelene Gorjance, leži Kostanjevica na Krki,
edino in najmanjše mestece na otoku, imenovano tudi Slovenske oziroma Dolenjske Benetke.

Kostanjevica na Krki nudi vse, kar si lahko zaželimo, za fantastično enodnevno ali večdnevno doživetje. Lepo naravo, raznoliko kulinariko, vinarstvo, avanturizem, šport, kulturo.

Dolenjske Benetke so zagotovo neodkrit raj na zemlji.

Skrito očem, v neokrnjeni naravi na mirni, čarobni lokaciji s pogledom na Gorjance in uskoški stolp stoji Aleksandrova zidanica. Ob zidanici je urejen manjši vinograd. V notranjosti je lastnik ustvaril bogato vinoteko z več kot sto znamkami vin, ki so na razpolago za degustacijo. V zgornjem delu zidanice je urejen tudi luksuzni apartma, kjer lahko uživate in se sprostite.

Sosedova hiša je Tonijeva Zidanica. Ob obisku zidanice lahko poskusite gospodarjev cviček iz domačega vinograda in ostala posebna vina iz zbirke. Posebnost zidanice so ročno izdelane jaslice, ki si jih lahko ogledate skozi vse leto. Leta 1995 so bile razstavljene na svetovni razstavi jaslic v Antwerpnu.

V osrčju  edinega mesta na rečnem otoku v Sloveniji, v starem mestnem jedru Kostanjevice na Krki se nahaja Vila Castanea. Namenjena je oddihu in uživanju v naravnih danostih mehke dolenjske pokrajine, slikovitih vinorodnih gričih in pomirjajoči reki Krki. Poskušali boste odlične jedi; zajtrke iz lokalnih sestavin, vrhunsko kulinariko in bogato vinsko izbiro. Omogočamo vam organizacijo dogodkov, srečanj, prav tako pa tudi ekskluzivni najem .Ob toplih dneh vas povabimo v senco kostanja na dišečo kavo, sladice, sveže sokove in še in še.

V bližnini Vile Castanee na nabrežju reke Krke ob severnem lesenem mostu, ki vodi na otok se nahaja Mestna čolnarna Kostanjevica na Krki. Čolnarna vam omogoča različna vodna doživetja z kostanjeviškimi čolni, kajaki, kanuji in supi. Najbolj zanimivo je čolnarjenje okoli otoka, saj ponuja čudovite razglede na staro mestno jedro, okoliške griče, posejane z vinogradi, ter zelene Gorjance. V poletnih mesecih sta ob čolnarni urejena kopališče in gostinski lokal.

Poleg navedenega vam priporočamo še naslednja doživetja: Piknik na tradicionalnem kostanjeviškem čolnu, Kulinarično delavnico priprave likalnih jedi s chefom na obronkih Gorjancev in degustacijo lokalnih vin z vinogradniško zakusko. Več o doživetjih si preberite tukaj.

Leave a Comment