fbpx

BORILNE VEŠČINE KOT ŠPORT IN REKREACIJA ZA MOŠKE, ŽENSKE IN OTROKE

Veliko ljudji ponavadi vidi kako močno kdo udari in kakšna je postava borca in mislijo da je to edini razlog za zmago nad nasprotnikom.
Denis-Chorchyp

By DENIS PORČIČ - CHORCHY

Mnogi si borilne veščine predstavljajo kot surovo pretepanje in merjenje moči med nasprotniki v ringu ali oktagonu, še bolj pa kot zadovoljevanje ega posameznika, ki želi zadovoljiti publiko kot v  starih gladiatorskih časih. V resnici so borilne veščine veliko več od tega.

Veliko ljudji ponavadi vidi kako močno kdo udari in kakšna je postava borca in mislijo da je to edini razlog za zmago nad nasprotnikom.

Popolni atlet mora imeti moč, hitrost, eksplozivnost, vzdržljivost, gibljivost, koordinacijo, seveda tudi pravo tehniko, v našem primeru tehniko udarcev z rokami in nogami, tehniko gibanja itd. Večinoma te sposobnosti ne moremo natrenirati vseh naenkrat, torej je treba vedeti kdaj, kako, koliko treningov in koliko počitka je potrebnega, ter v kakšnem vrstnem redu izpeljati  določene treninge za najbolše rezultate.  To pa še zdaleč ni vse.

Na koncu, ko stopiš v ring, je najpomembnejša ‘glava’ in ta tudi odloča o vsem, saj ti vse fizične priprave ne koristijo, če se v glavi izgubiš.

To pomeni da je mentalna pripravljenost borca bistvenega pomena. Sem spada tudi prava strategija in taktika celotne borbe proti določenemu nasprotniku, ki deluje proti prednostim ali za izkoriščanje slabosti nasprotnika, kar pomeni da mora biti to vključeno v celoten proces priprav na borbo, tako fizičnih kot mentalnih.

Tukaj se razvija in je zelo pomemben tudi odnos trenerja z borcem, kajti zaupanje in upoštevanje navodil vodi do pravih rezultatov, ne samo v ringu, ampak tudi v življenju samem.

Kot ste lahko prebrali, borilne veščine so najbolj kompleksen šport in trenerji oz. učitelji ali “coachi” imamo zelo odgovorno in težko nalogo, da pravilno in nadzorovano pripeljemo borce do želenih ciljev.

V borilnih športih obstajajo profesionalne borbe kot tudi amaterske, ki se razlikujejo po disciplinah kot tudi po pravilih in slednje so seveda lažje, kar pa ne pomeni da je  sama priprava na njih kaj veliko drugačna.

BORILNE VEŠČINE KOT REKREACIJA

Vedno več ljudi se odloča za  borilne veščine kot rekreacijo, saj treningi zajemajo vse aspekte treniranja in prav zato so tudi borilne veščine najboljša izbira športa oz. rekreacije za otroke in ženske. 

Pri pravih treningih borilnih veščin, tako za otroke kot za odrasle se gre skozi različne faze treniranja in že na enem samem treningu se lahko trenira več stvari kot so, gibljivost, mobilnost, koordinacija, stabilnost, potem pliometrija, kjer se izvajajo različni skoki, odrivi, hitra premikanja in spreminjanja položajev telesa, trenira se tudi reakcija in še veliko več. 
Seveda vse to ugodno vpliva na pravilen razvoj otroka kot tudi odraslega človeka.

Chorchyp-clanek-borilne_vescine

BORILNE VEŠČINE KOT RAZVOJ

Kot sem že omenil, so borilne veščine eden najboljših športov za razvoj motorike in fizičnih lastnosti človeka. Kaj pa psihični oziroma mentalni razvoj?
Osebno ne poznam športa, ki bi vplival bolje (čeprav vsi športi oz. vadba vplivajo ugodno na človeka) na pridobivanje samozavesti kot borilne veščine. Poleg tega naraste odločnost človeka, zmanjšajo se depresivna stanja, lažje se spopadamo z vsemi stvarmi, ki nas čakajo, lažje se soočamo s težavami in še veliko več.

Tu je tudi pomembna prava disciplina in predstavitev borilnih veščin otrokom.
Pravi trenerji so kot drugi starši vadečim v telovadnicah in zato je pomembno, da se jih usmerja na pravo pot tudi v življenju, ter jim poudarjati prave vrednote kot so spoštovanje, čast, solidarnost, prava tekmovalnost, disciplina, sodelovanje, pomoč drugim ljudem itd.

Mene so borilne veščine in pravi trenerji v mladosti izoblikovali v človeka kot danes sem in čar vsega je, da se še vedno izpopolnjujem, se učim in znanje ter vse modrosti predajam naprej tudi drugim. 
Mirno lahko rečem- BORILNE VEŠČINE SO ŽIVLJENJE.

POGLEJ TUDI MOJE PROGRAME
DELI NASVET
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Leave a Comment