fbpx

5 RAZLOGOV ZA VADBO

Zakaj je dobro vaditi?

Nejc-Kofler_KOFF

By Nejc Kofler - KOFF

1. Povečana energija

Redna telesna aktivnost vam lahko poveča vzdržljivost, poveča mišično moč in pomaga srcu in pljučam, da opravljajo svoje delo. Znanost je dokazala, da vadba povečuje in izboljšuje dovajanje kisika in drugih pomembnih hranilnih snovi v vaša tkiva, tako da proizvaja več energije (ali znanstveno ime: adenozin trifosfat), kar pa pomaga vašemu kardiovaskularnemu sistemu, da deluje pravilno, kot je bilo predvideno. Redna telesna aktivnost bo pomagala pozdraviti utrujenost in povečati raven energije. Preprosto povedano, vsakodnevna telesna pripravljenost vam lahko pomaga, da se počutite budne.

2. Daljša življenjska doba /
koristi za zdravje in dobro počutje

Vadba je pogosto najbolj povezana s hujšanjem ali obvladovanjem telesne teže, vendar lahko ponudi veliko več, ko gre za vaše zdravje in dobro počutje. Veliko odraslih in tudi otrok ima prekomerno telesno težo, kar je neposreden vzrok za številne kronične bolezni. Če postanete aktivni in ostanete aktivni, lahko ustvarite daljšo življenjsko dobo in večjo “kakovost” življenja. Redna telesna dejavnost ne more le pomagati pri hujšanju / uravnavanju telesne teže, temveč lahko obvladuje in celo preprečuje številne zdravstvene težave, kot so: diabetes, bolezni srca in ožilja, možganska kap, artritis in osteoporoza, depresija in stres, težave s krvnim tlakom in celo nekatere oblike raka.

3. Dviganje razpoloženja /
zniževanje stresa

Dvig razpoloženja in zniževanje stresa sta odlična spodbuda za redno vadbo. Vadba je postala znana kot naraven in učinkovit način za obvladovanje depresije in tesnobe. Znano je dejstvo, da telesna aktivnost spodbuja sproščanje kemikalij v možganih, zaradi česar se lahko počutite bolj sproščeno in srečno.

4. Boljši spanec

Tisti, ki se spopadajo z nespečnostjo ali drugimi motnjami spanja, bodo z veseljem povedali, da lahko vadba močno pripomore k boljšemu spancu. Kot smo izvedeli, vam vadba pomaga, da se počutite budne. Pogosto se zdi, da je bolje preskočiti vadbo in si zagotoviti dodatne ure spanja. Nasprotno, dokler ne vadite tik pred spanjem, vam lahko redna telesna dejavnost dejansko pomaga hitreje zaspati. Kot smo že razpravljali, vadba odlično odpravlja stres in odpravlja tesnobo, še en glavni vzrok za nespečnost. Druga pomembna stvar, ki jo je treba upoštevati, je, da najdete čas dneva, ki vam najbolj ustreza. Jutranja vadba vam zagotovi največ energije za delo, medtem ko trening po službi izboljša vašo energijo za popoldanska ali večerna opravila.

5. Izboljšana samozavest /
samospoštovanje

Eden od razlogov, zakaj vadbo vključiti v svoj življenski slog, je izboljšanje samozavesti. Redna telesna dejavnost zmanjša telesno maščobo in poskrbi, da ste videti bolj fit. Če dobro izgledate in se počutite bolje, je to razlog za dvig samozavesti. Te koristi ne prinaša samo estetika, ampak obstaja resnična znanstvena podlaga, ki dokazuje, da je ena ključnih psiholoških koristi vadbe izboljšana samozavest. Ko vadite, telo sprosti kemikalije, imenovane endorfini. Ti endorfini delujejo na receptorje v možganih, ki obvladujejo in nadzorujejo raven vaše bolečine, te iste kemikalije pa kažejo tudi na pozitiven občutek v telesu

koff-zakaj-vaditi-clanek

Torej, pripravljeni ste nadaljevati z izkoriščanjem številnih koristi za zdravje, samo za začetek izberite izbrano aktivnost, ki jo uživate, saj naj bi bila vadba zabavna.

Izbrati želite dejavnosti, ki so vam všeč in se boste držali dolgoročno. Pred začetkom novega programa vadbe se vedno posvetujte s svojim zdravnikom. Poskusite vaditi vsaj 20–30 minut na dan, tri dni v tednu za začetek, nato pa postopoma gradite do 4–5 dni v tednu po 45 minut do ene ure, odvisno od vaših ciljev. Zgoraj naštete nasvete in spodbude združite s čisto, zdravo, uravnoteženo prehrano in uživajte v poti do splošnega zdravja in dobrega počutja za vse življenje!

POGLEJ TUDI MOJE PROGRAME
DELI NASVET
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Leave a Comment