fbpx

SLADKO HLADI -
SLANO GREJE

Veliko ljudi me sprašuje, če je res potrebno piti čaj pozimi,
sladoled pa si privoščiti poleti ali ravno obratno.

Kaly-Kolonic

By Kaly Kolonič

Treba je vedeti, da slane stvari grejejo, sladke pa hladijo. Izjema je med, ki ima dokazan grelni učinek. Če želite, da vas čaj pogreje za dlje časa, mu preprosto dodajte med namesto sladkorja. Treba je vedeti, da zeliščni čaji in pravi čaj večinoma hladijo, razen čaj pu-erh, ki greje, saj pospešuje našo presnovo. priporočam, da zeliščne čaje pripravite z dodatkom kumine, ingverja in janeža, saj pospešujejo presnovo in s tem tudi grejejo. Sama se veliko poslužujem tudi cimeta, ki ga dodajam v pijačo in hrano.

Načeloma velja, da najbolj grejejo živila z visoko vsebnostjo beljakovin, predvsem rdeče meso, ki pa ga je kljub temu treba uživati zmerno.

Jedilnik popestrite z žiti, kot so riž, ajda in proso. Pri zelenjavi dajte prednost zelju, repi, redkvici, rdeči pesi, rdeči leči, čebuli in česnu, klasičnemu in brstičnemu ohrovtu ter brokoliju. Izogibajte se zelenjavi, ki vsebuje veliko vode, jedi pa popestrite z začimbami, pekoča paprika vas bo namreč pogrela, prav tak učinek imajo peteršilj, bazilika in sol. Za gretje priporočam tudi oreščke, odsvetujem pa ogljikove hidrate in mlečne izdelke, ki hladijo, razen jogurta in jajc, ki grejeta. Tudi alkoholne pijače se razlikujejo med seboj: pivo hladi, žganje in vino, zlasti rdeče, pa grejeta. Zato letos med prazniki raje nazdravljajte z vinom, namesto s pivom. Pa seveda zmerno in takrat, ko ne sedete za volan. Ne pozabite pa ob uživanju alkohola spiti tudi veliko vode, da se naslednji dan ne boste zbudili z neprijetnim mačkom.

POGLEJ TUDI MOJE PROGRAME
DELI NASVET
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Leave a Comment